Sep 1, 2010

Bubur Lambok












Bubur lambok - munculnya di bulan Ramadhan - asal usulnya tak diketahui sangat - menbuatnya dengan maufakat - memberinya tanda ingatan.

Lokasi: sekitar Surau Al Madaniah, USJ18.


1 comment:

Nazari said...

Aku terfikir2 mengapa le orang melayu kalau bab masak memasak ni semuanya kena lama2 dan menyiksakan. Rasanye lebih kurang hala je. Cuba kau orang bayangkan dodol..nak kena kacau 8-10 jam, bubur lambuk 5-6 jam, ketupat 4-5 jam, rendang dan lain tu antara 3-4 jam. Lomang pun samo.

Cubo bayangkan kono kacau dodol punyo la lamo bulan poso lak..raso nak terbarai poso. Kalau lomang tu .. bapaneh kek api makan eh duo tigo kotol dah konyang buek eh bukan main lamo lai. Kalau buek pakai tunjuk jari yo kan sonang tp kenapo nak juo buek tiap kali rayo?

Lamo2 pikir.. jumpo satu sobab.. masyarakat melayu dulu pontingkan kesepakatan/ kojosamo nak nak sekampong lak.. kalau buek kueh kodok atau jomput2 tak jadi lah.. Dulu kalau buek kuih2 dodol atau bubur lambuk tu panggil ramai2 org kampong.. borak2 bincang2 golak2 baru lah masyarkat kg tu mesra.. maso ni lah ramai nak daro nak teruno berjumpo jodoh.. kan! kan! kan!